Zwierzęta

Animals, My little monsters., Zwierzaczki

CIASTO CZEKOLADOWE Z JAGODAMI

SKŁADNIKI (16 PORCJI):
CIASTO:
100g masła,
70g cukru białego,
50g cukru brązowego,
1 łyżeczka aromatu waniliowego,
2 jajka,
½ szklanki maślanki,
120g mąki pszennej,
40g kakao,
¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
½ łyżeczki sody,
CZEKOLADOWY KREM BUDYNIOWY Z MASCARPONE:
1 budyń czekoladowy (35g),
1 szklanka mleka,
2 łyżki cukru,
1 łyżka cukru wanilinowego,
230g serka mascarpone czekoladowego,
2 łyżeczki żelatyny (8g) +40g wody,
DODATKOWO:
250g jagód,
1 galaretka niebieska + 400ml wody
PRZYGOTOWANIE:


CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Formę 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Mieszamy ze sobą mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier biały i brązowy i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki i maślankę w dwóch turach. Mieszamy krótko po każdym dodaniu, tylko do połączenia. Ciasto przekładamy do foremki, wyrównujemy. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na pół.



CZEKOLADOWY KREM BUDYNIOWY Z MASCARPONE: Do rondelka wlewamy ¾ szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Zagotowujemy. W pozostałym mleku rozprowadzamy budyń. Budyń wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Powierzchnię budyniu przykrywamy dokładnie folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie budyń chłodzimy w lodówce przez co najmniej 2h.

Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie wkładamy ją na 5sekund do mikrofali, mieszamy. Znowu wkładamy na 5s do mikrofali i mieszamy. Postępujemy tak aż do momentu rozpuszczenia żelatyny. Schłodzony serek mascarpone umieszczamy w misie miksera. Ubijamy go przez kilkanaście sekund. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i dalej ubijamy. Krem trzeba ubijać dosyć długo. Początkowo zaczną pojawiać się grudki, ale po długim ubijaniu wszystkie składniki połączą się w kremową masę. Do rozpuszczonej żelatyny w szklance dodajemy łyżkę kremu, mieszamy. Tak rozrobioną żelatynę wlewamy do kremu i miksujemy wszystkie składniki do połączenia. Od tego momentu pracujemy szybko z kremem, bo zacznie szybko tężeć.


Galaretkę rozrabiamy w 400ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia.

ZŁOŻENIE CIASTA: W foremce układamy pierwszy blat ciasta czekoladowego. Na ciasto wykładamy krem czekoladowy. Na kremie układamy od razu drugi blat ciasta czekoladowego. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki, aby krem stężał. Następnie wykładamy jagody i zalewamy je tężejącą galaretką. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie ciasto kroimy na 16 porcji.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Jagody można zastąpić malinami bądź jeżynami. Świetnie będą pasowały do ciasta także wiśnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation