Kuchnia

wypieki

Naleśniki z mięsem
Poniżej znajdziesz wspaniały przepis na danie obiadowe z pysznym mięsnym farszem do ulubionych naleśników. Ich smak zachwyci każde podniebienie. Smakosze naleśników będą pod wrażeniem i Twoim pociechą przypadną do gustu. Spróbuj, a przekonasz się sama.
6 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki na ciasto:
• 2 szk. mąki pszennej
• 1 całe jajko
• ½ szk. wody gazowanej
• 2 szk. mleka
• Sól
Składniki na farsz:
• 800 g mięsa mielonego wieprzowego
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1/3 główki kapusty białej
• 400 g pomidorów krojonych z puszki
• 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
• Sól
• Papryka ostra
Składniki dodatkowe:
• 6 plasterków sera żółtego
• 1 pomidor
• 2 łyżki majonezu
• 2 łyżki ketchupu
Sposób przygotowania naleśników:
1. Do miski wsypuję mąkę, sól, wbijam jajko, wlewam wodę i mieszając wlewam mleko.
2. Ciasto wylewam partiami na rozgrzanym olej, smażę naleśniki.
Sposób przygotowania farszu:
1. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję mięso mielone, doprawiam solą oraz papryką ostrą.
2. Kapustę drobno kroję, przekładam do mięsa.
3. Następnie wlewam pomidory z puszki, sos sojowy, wszystko smażę około 20 minut.
Sposób składania:
1. Na środek każdego naleśnika, nakładam farsz. Ciasto zwijam w kopertki, układam w naczyniu żaroodpornym.
2. Majonez mieszam z ketchupem, smaruję wierzch naleśników.
3. Na koniec układam na sosie po plasterku sera żółtego i plasterku pomidora.
4. Naleśniki zapiekam w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.
5. Naleśniki gotowe.
6. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation