Kuchnia

wypieki

Mielone z przeprawami włoskimi
Unikalny przepis na kotlety mielone, które są pulchne i soczyste. Kotlety to domowe danie mięsne. Istnieje wiele przepisów na pyszne kotlety. Ale jak dodamy włoskich ziół, kotlety mają wyrazisty smak i są bardzo smaczne.
30 minut czas przygotowania
12 porcji
Składniki:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 całe jajko
• 3 łyżki bułki tartej
• 2 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 3 łyżki koncentratu pomidorowego
• 200 g sera żółtego
• 1 łyżka oregano
• 1 łyżka bazylii
• 1 łyżka tymianku
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Mięso przekładam do miski, wbijam jajko, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, koncentrat pomidorowy. Wsypuję sól, przyprawy włoskie, bułkę tartą. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach, połowę sera dodaję do mięsa.
2. Mięso wyrabiam, formuję kotlety, lekko rozpłaszczam, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kotlety piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
3. Po tym czasie wyjmuję, każdy kotlet posypuję pozostałym serem i zapiekam 10 minut w piekarniku.
4. Kotlety gotowe, podaję z surówką oraz frytkami.
5. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation