Kuchnia

wypieki

Świąteczne ciasto czekoladowe z orzechowym kremem
Składniki:Ciasto:
4 duże jajka L – osobno żółtka i białka
150g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
120g Majonezu Kieleckiego
30g zmielonej gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%; jeśli nie mamy blendera można czekoladę zetrzeć na tarce)
70g mąki pszennej (użyłam tortowej)
35g kakao bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
90ml wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo:
4-5 łyżek konfitury wiśniowej
Krem:
200g białej czekolady
400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
250g schłodzonego serka mascarpone
50g cukru pudru
10g żelatyny + 100ml wody
40g zmielonych orzechów włoskich
50g zmielonych orzechów laskowych
50g wiórków kokosowych
3 łyżki suchego maku, niemielonego
Wierzch:
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% (jeśli nie będziemy robić rozetek wystarczy ubić 400ml śmietanki)
1-2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki fixu do śmietany
1 łyżeczka cukru z wanilią
troszkę maku do posypania
Świąteczne ciasto czekoladowe z orzechowym kremem 3Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cmx30cm wyłożyć papierem do pieczenia.2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier, cukier z wanilią i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.3. Do jajecznej masy dodać majonez i krótko wymieszać szpatułką, patrz FILM. Dodać zmieloną czekoladą i znów krótko wymieszać.4. Do mąki dodać kakao, proszek do pieczenia, krótko wymieszać i przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.5. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 28-30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.Przygotujemy czekoladę do kremu:6. Do rondelka wlać 200ml śmietanki i zagotować. Czekoladę przełożyć do miski i zalać gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi. Masę czekoladową nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić na około 15-20 minut. Po tym czasie wstawić ją do lodówki na około 2-3 godziny, masa ma być schłodzona.7. Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu ciasta odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM i ciasto włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i ponczem nasączyć ciasto w blaszce. Posmarować konfiturą wiśniową.Krem:8. Żelatynę wsypać do rondelka/garnuszka i zalać 100ml wody, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała.9. Napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!, podgrzewać przez około 70-80 sekund), patrz FILM. Zdjąć z ognia i odstawić.10. Do miski przełożyć serek mascarpone, krótko rozmieszać mikserem i dodać 200ml schłodzonej śmietanki, cukier puder i ubić mikserem na gładki krem. 11. Następie dodać schłodzoną masę czekoladową i wymieszać mikserem.12. Do rozpuszczonej żelatyny, jeszcze trochę ciepłej, dodać 2-3 łyżki kremu i wymieszać, patrz FILM. Tak rozmieszaną żelatynę dodać w około 5 partiach do pozostałego kremu, po każdym dodaniu wymieszać mikserem.13. Następnie do kremu dodać orzechy włoskie i laskowe, wiórki kokosowe, mak i wymieszać mikserem.14. Na biszkopt w blaszce wyłożyć krem, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki na całą noc.Wierzch:15. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wanilią i fixem. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego z metalową końcówką (użyłam otwartej gwiazdki) i na wierzchu ciasta zrobić ozdobne rozetki, patrz FILM. Jeśli nie mamy szprycy, ani worków cukierniczych, śmietanę można rozsmarować łyżką, wtedy wystarczy ubić 400ml śmietanki. Na koniec ciasto posypać makiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation