Kuchnia

wypieki

Szybki ramen z mielonym mięsem


Składniki - 4 porcje

Mięso
2 łyżki oleju
4 ząbki czosnku
5 cm kawałek imbiru
400 g mielonego mięsa (np. łopatka wieprzowa)
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki słodkiego sosu chili
szczypta chili w proszku

Zupa
1 i 1/2 szklanki bulionu
3 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego (np. sojowego)
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki pasty tahini (lub miso)
(opcjonalnie) 1 łyżeczka gładkiego masła orzechowego

Dodatki
makaron ramen lub wonton lub chow mein
posiekany szczypior
sezam
(opcjonalnie) płatki chili


Przygotowanie

W woku lub na głębokiej patelni na oleju podsmażyć ciągle mieszając obrany i drobno starty czosnek oraz imbir (ok. 1 minuty).
Dodać mielone mięso i obsmażać co chwilę mieszając, aż całe mięso będzie wysmażone, przez ok. 5 minut.
Dodać sos sojowy, słodki sos chili i chili w proszku. Mieszając smażyć przez ok. 2 minuty.
Bulion wlać do garnka, dodać mleko, sos sojowy, cukier, pastę tahini lub miso oraz opcjonalnie masło orzechowe (pastę miso dodawajmy stopniowo aby zupa nie wyszła zbyt słona). Mieszając rózgą podgrzać prawie do zagotowania.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szczypior posiekać, sezam delikatnie zrumienić na suchej patelni.
Wszystkie składniki mają być podgrzane przed włożeniem do misek. W miskach umieścić makaron, potem wlać zupę, posypać mięsem. Posypać szczypiorkiem oraz sezamem oraz opcjonalnie płatkami chili.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation