Kuchnia

wypieki

Zupa pomidorowa z bazylią i grzankami serowymi


Składniki
4 porcje

2 łyżki oliwy extra vergine
2 ząbki czosnku
3 cebulki szalotki lub 1/2 cebuli
1/2 papryczki chili
1/3 szklanki białego wina (opcjonalnie)
700 g przecieru pomidorowego (passaty)
700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka sosu worcestershire (opcjonalnie)
pęczek świeżej bazylii
1 łyżka masła
80 ml śmietanki 30%

Grzanki serowe

bagietka lub ciabatta lub bułka
masło
200 g tartego sera mozzarella
1 łyżeczka suszonego oregano


Przygotowanie

Do garnka wlać oliwę, dodać obrany i przekrojony na połówki czosnek. Chwilę podsmażyć, dodać obrane i pokrojone w kosteczkę cebulki szalotki lub zwykłą cebulę. Dodać pokrojoną na plasterki papryczkę chili bez pestek i smażyć na małym ogniu przez ok. 5 minut, co chwilę zamieszać.
Wlać białe wino i gotować przez pół minuty. Dodać przecier pomidorowy oraz bulion, zagotować. W międzyczasie doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Gotować bez przykrycia przez ok. 10 minut.
Dodać suszone oregano, sos worcestershire oraz liście z połowy pęczka bazylii. Zmiksować ręcznym blenderem "żyrafą", ale niekoniecznie na gładki krem. Gotować przez ok. 5 minut bez przykrycia co chwilę mieszając.
Odstawić z ognia, dodać masło i rozpuścić. Wlać śmietankę i wymieszać. Podawać z grzankami serowymi i pozostałą bazylią.

Grzanki serowe

Nastawić funkcję grilla w piekarniku lub 230 stopni C. Pieczywo pokroić na kromki, posmarować masłem i posypać tartym serem oraz suszonym oregano.
Ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika, piec przez ok. 5 minut lub do lekkiego zrumienienia się sera.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation