Kuchnia

Kuchenne pyszności

Na ciasto potrzebujemy (wychodzi 20 babeczek)

30 dag mąki
15 dag zimnego masła
10 dag cukru pudru
2 łyżki śmietany 18%
3 żółtka

Wyrabiamy kruche ciasto - do przesianej mąki dodać posiekane masło, pokruszyć jeszcze nożem -
i pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy dość szybko, gdy będzie gotowe zawijam je w folie
i wkładamy na 30min do lodówki.


Nadzienie

Ja użyłam gotowego budyniu o smaku waniliowym a dokładniej dwóch, ugotowałam je w 750ml mleka. Oczywiście jeśli ktoś ma sprawdzony przepis, może zrobić go sam.





Foremki na babeczki smarujemy masłem (lub margaryną) i posypujemy bułką tart.






Wykrawamy koła a następnie wyklejamy nimi foremki.





Wystudzonym budyniem napełniamy babeczki.




Wykrawamy nieco mniejsze koła i przykrywamy babeczki, lekko zlepiając ze sobą brzegi ciasta.




Babeczki pieczemy ok. 30 min w 190*C
Ja piekłam ok. 20 min po środku piekarnika i kolejne 15 na dole.
Jeśli nie jestem pewna czy ciasto dobrze się już upiekło, wyjmuję jedną babeczkę i sprawdzam.
Gotujący się wręcz budyń może nam pootwierać babeczki (co widać na zdjęciu) ale jak wystygną nic nie wypłynie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation