Kuchnia

ciasta

Krakersik

Składniki:

2 opakowania słodych krakersów

1 litr mleka

3/4 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki mąki pszennej

4 żółtka

1 jajko

100 g masła

Przygotować formę o wymiarach 20 x 28 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć spód krakersami.

Przygotować budyń: 750 ml szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka zmiksować z jajkami, żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, miksując, aby nie powstały grudki. Ugotować gęsty budyń. Przestudzić. W misce utrzeć masło i dodawać małymi porcjami ostygnięty budyń. Masę budyniową podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na spód, położyć kolejną warstwę krakersów, nałożyć resztę kremu, wierzch powykładać krakersami.

Schłodzić w lodówce około 3 godziny (najlepiej całą noc).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation