Kuchnia

Przepisy

Risotto z kiełbasą

Składniki:
- 1 kabanos
- 1 kawałek wędzonej kiełbasy
- 2 kawałki małej białej kiełbasy
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 3-4 cebule
- 8-10 sztuk małych pomidorków koktajlowych
- 3-4 cebulki dymki ze szczypiorkiem
- 3/4 szklanki ryżu
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 kostka rosołowa
- papryka w proszku słodka
- papryka w proszku ostra
- sól
- pieprz
- olej lub oliwa do smażenia


Przepis:
Cebulę drobno pokroić, a następnie zeszklić na niewielkiej ilości oliwy lub oleju. Papryki, kiełbasy i kabanosa pokroić w kostkę. Pomidorki przekroić na pół lub na ćwiartki jak kto woli. Cebulkę dymkę posiekać wraz ze szczypiorkiem. Do podsmażonej cebuli dodać pół łyżeczki miodu, chwilkę podsmażyć, dodać papryki i pomidorki koktajlowe, dusić około 10 min. W międzyczasie w mniejszym garnku zagotować 2 szklanki wody z kostką rosołową. Kiedy woda się zagotuje wsypać ryż, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować do wchłonięcia bulionu przez ryż. Do cebulki i papryki dodać koncentrat pomidorowy. Na osobnej patelni podsmażyć na rumiano białą i wędzoną kiełbasę oraz kabanosa, następnie dodać je do cebuli i papryki, wymieszać, ewentualnie podlać odrobiną wody i chwilkę poddusić. Doprawić do smaku przyprawami. Kiedy ryż jest już ugotowany przełożyć go do naczynia, w którym dusza się warzywa z kiełbasami, dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić przyprawami na jakie mamy ochotę, świetnie smakuje ze świeżą bazylią. Na samym końcu dodać dymkę ze szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation