Kuchnia

Przepisy na potrawy

Muszle z nadzieniem z łososia

Fot. Krzysztof Duklas/AG
Składniki:

1 opakowanie muszli conchiglie (250 g)

400 g fileta ze świeżego łososia

3 pomidory z puszki

1/2 szklanki białego wina

1/2 szklani śmietany 18 proc.

100 g startego parmezanu

3 ząbki czosnku

2 łyżki mąki

1 łyżka masła

4 łyżki oliwy

1 i 1/2 szklanki sosu pomidorowego z bazylią

sól, pieprz, szczypta szafranu



Szafran zaparz podgrzanym winem, wymieszaj z masłem. Łososia pokrój w kostkę, oprósz mąką i podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojone pomidory, posiekany czosnek, wino z szafranem i śmietanę. Gotuj kilka minut.

Ugotuj muszle al dente w posolonym wrzątku, zahartuj zimna wodą i dokładnie odcedź. Każdą napełnij nadzieniem z łososia.

Do płaskiego żaroodpornego naczynia wlej sos pomidorowy. Ułóż muszle z nadzieniem, posyp parmezanem i zapiekaj w temperaturze 220 st. C do czasu, aż cały ser się rozpuści.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation