Kuchnia

Przepisy na potrawy

Pierekaczewnik z mięsem

Składniki ciasta:

40dag przesianej mąki tortowej
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju
ok. 200-250 ml wody

Składniki nadzienia mięsnego:

1/2 kg drobno pokrojonego mięsa wołowego
1 duża cebula pokrojona w piórka
sól, pieprz do smaku

Z mąki, soli, oleju, żółtek i wody zagniatamy ciasto. Nie wlewamy od razu całej wody, jej ostateczna ilość zależy od konsystencji ciasta, które powinno przypominać nasze ciasto na makaron. Po dokładnym wyrobieniu dzielimy ciasto na 3 części, a następnie każdą z nich bardzo cieniutko rozwałkowujemy pilnując, aby nie popękało. Ciasto jest dosyć elastyczne i łatwo poddaje tym zabiegom. Na koniec wałkowania jeszcze raz, już przy pomocy rąk, rozciągamy je jak najcieniej. Każdy z placków smarujemy obficie roztopionym masłem i układamy je równo jeden na drugim. Na ostatnim placku układamy farsz na całej jego powierzchni, zawijamy wszystko w rulon, a następnie powstałą w ten sposób roladę zwijamy w coś na kształt ślimaka i umieszczamy w wysmarowanym masłem okrągłym naczyniu. Całość jeszcze raz smarujemy masłem z wierzchu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 60-80 minut. W oryginalnych rozmiarach i w piecu pierekaczewnik piecze się przez około 2 godziny. Jeśli wierzchnie warstwy będą się zanadto przypalać warto je przykryć. Ja swój pierekaczewnik sprawdziłam przy pomocy patyczka. Uznałam, ze skoro wchodzi on idealnie w ciasto znaczy to, że jest gotowe.

Uwagi:
- jeśli zdecydujecie się upiec ciasto w tortownicy warto podłożyć pod nią jakąś blaszkę. U mnie z jednej z nich w trakcie pieczenia wyciekało masło;
- są też przepisy, w których zwija się 6 warstw ciasta, myślę, że świetnie się to sprawdza przy pierekaczewnikach we właściwym, dużym rozmiarze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation