Kuchnia

kuchnia

Szpinak i por w beszamelu

250 g szpinaku, bez twardych łodyżek
2-3 średniej wielkości pory, pokrojone w plasterki

na sos bechamel:

200 ml pełnego mleka
kawałek cebuli
1 liść laurowy
25 g masła
odrobina oleju
25 g maki
sól morska i świeżo mielony pieprz


Szpinak płuczemy i mokry wkładamy do rondelka, przykrywamy i podgrzewamy na średnim ogniu kilka minut, aż zmięknie. Odcedzamy. Gdy nie będzie już zbyt gorący, odcedzamy w rękach nadmiar płynu i grubo siekamy.
Przygotowujemy beszamel. Mleko z kawałkiem cebuli i liściem laurowym podgrzewamy przez chwilę na wolnym ogniu. Odstawiamy.
W międzyczasie podgrzewamy masło z olejem w dużej patelni na średnim ogniu, dodajemy pora, zmniejszamy gaz i przykrywamy. Podgrzewamy delikatnie przez 6-8 minut, aż pory będą miękkie. Mieszamy dokładnie z mąką i gotujemy kilka minut często mieszając, dolewamy trzecią część gorącego mleka, energicznie mieszając, po czym powtarzamy czynność z pozostałym mlekiem.
Gdy sos jest gładki, podgrzewamy go jeszcze 3-4 minuty, często mieszając. Mieszamy ze szpinakiem, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy natychmiast.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation