Kuchnia

mniamniusne ...

ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli

Fasolka czerwona konserwowa puszka 240 g
stavia 5 lyzeczek
Banan 180 g (1 średnia szt.)
Słonecznik nasiona
Rodzynki
orzechy wloskie
4 Jaja kurze całe ( z tego 2 cale i 2 bialka)
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 26 g (2 łyżki)
Proszek do pieczenia 1 g (1 ml)
Oliwa z oliwek/olej lniany/olej z avokado13 g (1 płaska łyżka)
5 lyzek Kakao odtłuszczone
Przyprawy: cynamon, galka, mielony imbig, mielone gozdziki, kardamon ( mozna dodac wszystkie przyprawy albo wybrac wedle swojego uznania ;) )

Sposób przygotowania:

1Puszkę fasoli (czerwona) odsączamy z zalewy i kilka razy przepłukujemy. Blenderujemy z 4 całymi jajami( możliwe, że nie zblenderuje się na gładką masę, ale później nie będzie tego czuć) i banana.
2Dodajemy 3 łyżki słonecznika, 4 łyżki kakao, łyżkę oleju, łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 5 łyżek stava, przyprawy.
3Ciasto przekładamy do wysmarowanej delikatnie olejem i posypanej bułką lub czymś innym na małą foremkę keksową.
4Wkładamy do piekarnia nagrzanego za 150 stopni i pieczemy ok. 40-50 minut.
5Możemy podawać z jogurtem lub różnymi dżemami.
Ciasto wychodzi bardzo czekoladowe i mega wilgotne ;)

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation