Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Truskawki

TAGLIATELLE Z TRUSKAWKAMI, CHILLI I OCTEM BALSAMICZNYM

składniki:

400 gr makaronu tagliatelle

0,5 kg truskawek

jeden strączek papryczki chilli lub niecała łyżka pikantnego sosu chilli

(w tym przepisie użyłam sosu chilli, gdyż nie mogłam dostać nigdzie świeżego chilli, a obawiałam się, że do końca sezonu truskawkowego nie znajdę już okazji, aby zrobić to danie).

200-250 ml śmietany 18%

ocet balsamiczny do smaku

około 80 gr parmezanu

łyżka masła

sól, pieprz do smaku


wykonanie:

1. Umyte i pozbawione szypułek truskawki kroimy na małe kawałki.

2. Na patelni rozpuszczamy masło. Jeśli używamy świeżego chilli w pierwszej kolejności wrzucamy pokrojone z cienkie paseczki chilli, a po chwili truskawki. Jeśli sosu: najpierw truskawy, a gdy puszczą soki około pół łyżki sosu chilli.

3. Dodajemy około łyżki octu balsamicznego, a następnie śmietanę. Całość utrzymujemy jeszcze chwilę, na ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli w sosie dominują smaki kwaśne i ostre, np. ze względu na to, że truskawki, które kupiliśmy nie były dość słodkie można dodać łyżkę miodu.

4. W między czasie gotujemy makaron. Odcedzamy, wykładamy na talerze i polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Posypujemy startym parmezanem. Ozdabiamy octem balsamicznym. Przyznam, ze kupiłam dosyć rzadki ocet, który średnio nadawał się do dekoracji, dlatego wymieszałam go pół na pół z rozpuszczoną gorzką czekoladą, która dobrze się wpisała w wytrawny smak dania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation