Kuchnia

Mat

zupa serowo-cebulowa

składniki na 5 porcji: 3 cebule, 2 łyżki oleju, 100 ml wytrawnego białego wina, 1 l wywaru warzywnego z kostki, 4 jajka, sól, pieprz, 4 kromki chleba tostowego, 100 g startego żółtego sera.

w garnku rozgrzać olej, przyrumienić talarki cebuli. dodać wino, poddusić cebulę. wlać bulion, zagotować. do wrzącej zupy powoli wlewać rozkłócone jajko. zdjąć z ognia, doprawić. z chleba tostowego wykroić kółeczka (mniejsze niż średnica żaroodpornych miseczek). ułożyć na blasze, zrumienić w 200°c. zupę wlać do misek, położyć przyrumienione tosty, posypać serem. zapiekać w 200°c, aż ser się roztopi i przyrumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation