Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sernik z porzeczkami i białą czekoladą Serniki mnie chyba nie lubią :<
O ile te robione w prostokątnych bądź kwadratowych formach są całkiem znośne, o tyle te z tortownic - smaczne, ale kompletnie niewyjściowe. Tym razem to wina za małej tortownicy. W przepisie podane było '20-22 cm', więc wzięłam dwudziestkę... I stwierdzam, że nawet 22 byłoby za małe. No ale nic. Przynajmniej w smaku jest cudny. Delikatny, puszysty, pachnący, z kwaskowatymi porzeczkami... Mniam. Polecam! Przepis stąd.


Składniki
250 g herbatników maślanych *
90 g masła
30 g gorzkiej czekolady
1000 g twarogu trzykrotnie mielonego
4 jajka
250 g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g białej czekolady
4-5 łyżki Malibu (pominęłam)
300 g czerwonych porzeczek
Herbatniki zmiksować, by przypominały piasek. Masło i czekoladę rozpuścić, dokładnie wymieszać z ciasteczkami. Tortownicę o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać masę ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie po dnie. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać Malibu. Pozostałe składniki na masę serową zmiksować na gładką masę. Dodać rozpuszczoną czekoladę, dokładnie wymieszać. Połowę masy przelać do tortownicy, na wierzchu równomiernie rozmieścić połowę porzeczek. Następnie delikatnie wylać resztę masy i ułożyć pozostałe porzeczki. Piec ok. 100-120 min. w temperaturze 190 stopni, kiedy wierzch zacznie się rumienić, przykryć go folią aluminiową.
Po przestudzeniu wstawić do lodówki na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation