Kuchnia

Słodkości

Markizy kokosowe z białą czekoladą


Do zrobienia kremu potrzebujecie koniecznie blendera, a gotowy najlepiej przełożyć jest do rękawa z okrągłą, drobną końcówką i dowolnie wyciskać, po czym skleić dwa ciasteczka. Wierzch polecam ozdobić cienką warstwą roztopionej w słodkiej śmietance białej czekolady oraz posypać wiórkami kokosa zmielonymi z cukrem pudrem.

Przepis koniecznie do wypróbowania :)

składniki na ciasto (ok. 35-40 sztuk markiz):

200g mąki pszennej
100g zmielonych wiórek kokosowych*
75g cukru pudru
25g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
ziarenka z 1/2 laski wanilii
150g masła, zimnego
2 łyżki wody, zimnej
1 łyżka likieru kokosowego

składniki na krem:

200g zmielonych wiórek kokosowych*
200ml śmietanki kremówki 30%
100g białej czekolady
likier kokosowy i ekstrakt waniliowy do smaku

Na stolnicę przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier puder i sól. Wymieszać ze zmielonym kokosem oraz ziarenkami wanilii. Dodać masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem tak by masło połączyło się z suchymi składnikami w bardzo drobne okruchy. Dolać wodę i likier, zagnieść szybko rękoma na gładkie, miękkie ciasto**. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 5-15 minut. Na podsypanej mąką stolnicy wałkować cienko porcje ciasta, wykrawać foremką kółka, układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w niewielkich odległościach. Blaszki z ciasteczkami schładzać kilka minut przed pieczeniem. Piec 5-8 minut w 170st.C aż delikatnie się zarumienią. Studzić na kuchennych kratkach.

Krem: 100ml śmietanki podgrzać, gorącą zalać posiekaną czekoladę i po chwili wymieszać na gładko. W kielichu blendera (lub ręcznym blenderem) zmielone wiórki zmiksować z pozostałą śmietanką, następnie z masą czekoladową, dodać likier i wanilię do smaku (po ok. 1-2 łyżeczki). Miksować aż krem zgęstnieje, a wiórki będą porządnie rozdrobnione.

Ostudzone ciasteczka przekładać kremem (krem włożyłam do rękawa cukierniczego z małą okrągłą końcówką), wierzch dodatkowo polecam posmarować niewielką ilością roztopionej w śmietance białej czekolady i obsypać zmielonymi wiórkami wymieszanymi z cukrem pudrem.



*najlepiej w młynku, mieli od razu bardzo drobno.

**ciasto można przygotować także w food procesorze/robocie planetarnym z przystawką do siekania/ucierania, wygodniej i szybciej :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation