Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Kuchnia w zieleni: Czekoladowe crepes z kremem chantilly

Składniki (porcja dla 6-8 osób):
Crepes
100 g mąki pszennej
25 g kakao
1/4 łyżeczki miałkiej soli
1 łyżka cukru
2 średnie jajka lekko roztrzepane
1 łyżka roztopionego masła
300 ml tłustego mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Mąkę kakao i sól mieszamy, przesiewamy. Dodajemy cukier i mieszamy. Następnie wlewamy jajka, masło przestudzone, mleko i ekstrakt. Ubijamy do uzyskania gładkiego ciasta, lecz nie za długo. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy, na patelnię wrzucamy kawałek masła. Gdy się rozpuści, przechylamy patelnię, aby masło pokryło całe dno, nalewamy ciasto, rozprowadzamy po całej powierzchni i smażymy ok. 1 minutę z każdej strony. Wykładamy na talerz i przykrywamy ręcznikiem kuchennym. Smażymy resztę.

Sos czekoladowy
100 g gorzkiej czekolady
15 g masła
1 i 1/2 łyżki miodu
70 ml tłustego mleka

Wszystkie składniki wkładamy do miski (czekoladę łamiemy na kostki) i układamy nad garnkiem z gorącą wodą (kąpiel wodna). Ważne, aby garnek nie dotykał wody, a woda nie wrzała. Mieszamy co chwilkę do rozpuszczenia i połączenia składników.

Krem chantilly
250 ml tłustej śmietany (np. 36%)
2-3 łyżki cukru pudru (na początku dodajmy mniej, a najwyżej potem więcej)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem.

Do podania
uprażone płatki migdałów
skórka z pomarańczy

Naleśniki smarujemy kremem, posypujemy płatkami, składamy, polewamy sosem i posypujemy migdałami i skórką.
Smacznego!

Miłym urozmaiceniem jest dodatek lekko podprażonych płatków migdałów. Polecam również dodatek skórki pomarańczowej, która miło orzeźwi całość.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation