Kuchnia

Przepisy

Kulinarne fantazje Marioli: CHRUPIĄCE GOFRY KTÓRE ZAWSZE SIĘ UDAJĄ

SKŁADNIKI:

2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru lub troszkę mniej
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju
4 jajka

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z cukrem na puch ,dodajemy mleko,wodę,olej,wszystko miksujemy mikserem dosypując mąkę z proszkiem.
Białka ubijamy na sztywno,dodajemy do ciasta, teraz lekko mieszamy aż składniki się połączą.Ciasto ma konsystencje ciasta naleśnikowego,trochę gęstszego.
Gofrownicę rozgrzewamy,przed pierwszym pieczeniem smarujemy oliwą,nakładamy porcję ciasta i pieczemy około 4-5 minut, do uzyskania złotego koloru.
Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami,cukrem pudrem,dżemem,czekoladą,masłem orzechowym.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation