Kuchnia

KULINARIA

Potrawy Półgodzinne: Placki z jaglanki - bez jaj i mleka

składniki na ok. 20 małych placuszków

3/4 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej z kurkumą (przepis gotowania na dole strony)
2 łyżki mąki owsianej lub innej
1/3 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki czarnuszki (opcjonalnie)
1 cm posiekanej ostrej papryczki (opcjonalnie)
szczypta soli
woda gazowana


wszystko oprócz czarnuszki i papryczki zmiksować na gładka masę. dodać tyle wody by ciasto miało konsystencję niezbyt gęstej śmietany. na koniec wmieszać ręcznie czarnuszkę i posiekaną papryczkę. smażyć jak naleśniki ... posmarować patelnię tłuszczem tyko do pierwszej partii placuszków. kłaść na patelnię łyżkę ciasta i pozwolić by się samo rozlało na okrągły placek. smażyć z dwóch stron. fantastycznie smakują z różnymi pastami, sosami i "czatnejami" ale również idealnie zastępują pieczywo. przepis na pikantny jabłkowy czatnej TU
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation