Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Złociste ptysie z bitą śmietaną

Składniki

125 g masła,
1 szklanka wody,
1 szklanka mąki,
3 większe lub 4 mniejsze jajka,
800g śmietany kremówki,
5-6 łyżek cukru pudru,
aromat cytrynowy,
cukier puder do oprószenia,
ewentualnie śmietan-fix
Sposób przygotowania

1.

Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy masło. Całość zagotowujemy. Do wrzącego wywaru wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Chwilkę gotujemy aż masa zacznie odchodzić od ścianek i będzie gładka. Masę studzimy. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy ją, powinniśmy uzyskać kremową konsystencję. Masę przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy szprycą okrągłe kształty. Zachowujemy spore odstępy, bo ptysie znacznie urosną. Pieczemy je około 20-25 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu kroimy je pół. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i aromat. Śmietanę przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki i nakładamy na połówkę ptysia porcję kremu, ptysia przykrywamy pozostałą połówką. Ptysie oprószamy cukrem pudre.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation