Kuchnia

Przepisy

Ryż zapiekany z pulpecikami w sosie pomidorowym
Składniki na pulpeciki:

500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
2-3 cebule
1 duże jajko
4 łyżki kaszy manna
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 łyżka oleju



Składniki na sos pomidorowy:

1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
1 cebula
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
200 ml bulionu warzywnego
sól
pieprz
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżka oliwy z oliwek



Dodatkowo:

200 g ryżu basmati
200 g mozzarelli
mąka do obtoczenia



Przygotowanie sosu pomidorowego:

Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory z puszki. Przesmażamy kilka minut i zalewamy bulionem. Dusimy ok. 15 minut aż część płynu odparuje. Do sosu dodajemy suszone zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos miksujemy.

Przygotowanie pulpecików:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Podsmażoną cebulę dodajemy do mięsa, tak samo jajko, kaszę mannę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy aż składniki się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mięsa formujemy/toczymy małe kuleczki, które obtaczamy w mące.

Sos doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy palnik i pojedynczo wrzucamy do sosu pulpety. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.

Ryż podgotowujemy (gotujemy połowę czasu podanego na opakowaniu), odcedzamy i odstawiamy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ryż dodajemy do sosu z pulpecikami i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania. Po wierzchu posypujemy startą na tarce mozzarellą. Zapiekamy przez 20-25 minut aż ser się lekko zarumieni.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation