Kuchnia

Kuchnia

Drożdżowe ślimaczki z jabłkami, śliwkami, rodzynkami i orzechami (prawie bez wyrabiania) - MniamMniam.pl
zaczyn:
3 dag drożdży
6 łyżek mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki

ciasto (dobrze jeśli wszystkie składniki mają temperaturę pokojową):
1/2 kg mąki pszennej
3 żółtka
10 dag masła
1/2 szklanki cukru (10 dag), lub trochę więcej jeśli lubisz słodkie ciasta
3/4 szklanki mleka (lub trochę więcej, jeśli mąka będzie bardzo chłonna)
1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić łyżką ekstraktu waniliowego lub cukrem z prawdziwą wanilią)
starta skórka z połowy cytryny
szczypta soli

nadzienie:
3 jabłka
3 duże śliwki
10 dag rodzynek
10 dag orzechów laskowych
2 łyżki brązowego cukru (można zastąpić białym)
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka świeżo startego cynamonu (można zastąpić mielonym)


przed pieczeniem:
2 łyżki mleka
lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny
Przepis

Przygotuj zaczyn: drożdże rozetrzyj z cukrem i mąką, dodaj 6 łyżek mleka, wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Mleko wlej do rondelka, dodaj masło, postaw na małym ogniu i doprowadź do rozpuszczenia masła, mieszając raz na jakiś czas. Odstaw do przestudzenia.
W tym czasie obierz jabłka, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój na drobną kostkę. Od razu spryskaj sokiem z cytryny. Na taką samą kostkę pokrój śliwki. Dodaj je do jabłek. Dodaj cukier, rodzynki i świeżo stary cynamon. Wymieszaj, odstaw na bok. Orzechy posiekaj niezbyt drobno, przełóż do oddzielnej miseczki.
Do miski przesiej mąkę z solą, dodaj mleko z masłem, cukier, wyrośnięte drożdże, żółtka, pastę waniliową, skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszaj dużą łyżką. Masa powinna być dość gęsta (jeśli jest tak gęsta, że nie da się połączyć wszystkich składników, dodaj kilka łyżek mleka).
Przykryj ściereczką, odstaw na 15 minut.
Wyjmij na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiaj dosłownie przez minutę - postaraj się jak najmniej podsypywać mąką. Miskę obsyp mąką w środku, włóż do niej ciasto uformowane w kulę, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (40-60 minut).
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną mąką, rozwałkuj na prostokąt o wymiarach mniej więcej 50 x 40 cm. Rozłóż nadzienie (jeśli puściło dużo soku możesz przełożyć je na sitko, żeby odciekło), posyp orzechami. Zwiń w rulon, następnie pokrój na 12 części. Dobrze sprawdzi się tu ząbkowany nóż do pieczywa. Każdy kawałek ciasta sklej z jednej strony, tak by nadzienie było w środku - ale nie przejmuj się, jeśli sklejenie nie będzie bardzo dokładne.
Układaj ślimaczki miejscem sklejenia do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstaw na 15 minut, włącz w tym momencie piekarnik na 180 stopni.
Podrośnięte ślimaczki posmaruj mlekiem i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz około 17-25 minut, aż ładnie się zrumienią.
Wyjmij z piekarnika, odstaw na 5 minut do przestudzenia.
Cukier wymieszaj dokładnie z sokiemm cytrynowym, lukrem pokryj lekko ciepłe ślimaczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation