Kuchnia

jedzonko-fantazje

Pieczone pierogi na Wigilię
Składniki na około 8 sztuk:

Ciasto:

mleko ciepłe 1 szklanka
mąka 500 g
drożdże 30 g
cukier 1 łyżka
jajka 3 sztuki
olej 3 łyżki
Farsz:

szpinak mrożony 400 g
ser feta 200 g
masło 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
vegeta 1 łyżeczka
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Mrożony szpinak rozmrażamy, gdy się rozmrozi podsmażamy na maśle, aż odparuje. Studzimy.
Dodajemy ser feta, drobno posiekany czosnek, vegetę i trochę pieprzu.
Mąkę musimy przesiać do miski.
Drożdże musimy skruszyć do kubka i utrzeć z cukrem, 3 łyżkami mleka i szczyptą mąki. Potem zostawiamy do wyrośnięcia.
Drożdże, które nam wyrosły dodajemy do mąki, dołączamy jajka, szczyptę soli, resztę mleka i olej. Znowu zostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto będzie gotowe, musimy je rozwałkować i wykroić szklanką krążki. Nakładamy na ciasto farsz, lepimy pierogi i kładziemy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
Smarujemy wszystkie pierogi jajkiem.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wstawiamy naszą blaszkę z pierogami i pieczemy koło 10 minut.
Wyjmujemy i możemy podawać do smacznego barszczyku i cieszyć się pięknymi chwilami.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation