Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Bernika - mój kulinarny pamiętnik: Fondant kajmakowy babeczki z płynnym kajmakiem

Babeczki z płynnym kajmakiem

masło do wysmarowania foremek
2,5 łyżki mąki plus odrobina do wysypania foremek
2 duże żółtka
1 duże jajko
1 i 2/3 szklanki kajmaku z puszki - puszka 400g
lody waniliowe
foremki do zapiekania o pojemności ok. 120 ml



Rozgrzej piekarnik do 210°. Foremki nasmaruj masłem i wysyp mąką. Do misy miksera wbij jajko i dodaj żółtka i ubij razem na białą kremowa masę. Dodaj kajmak, zmiksuj, aż dobrze się połączą, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, dokładnie wymieszaj.



Wlej porcje ciasta do foremek do 2/3 wysokości. Wstaw foremki na blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz 10 minut. Przedłużenie czasu pieczenia spowoduje ze kajmak się zetnie i nie będzie już w środku płynny. Podawaj na gorąco z lodami, ale na zimno są równie pyszne, mimo ze diabelnie słodkie. Wyszło 6 sztuk.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation