Kuchnia

ciasta, desery, na słodko

Pyszny, cudownie wilgotny sernik, który zachwyci każdego. Mocno kakaowy spód połączony z masą serową o delikatnej nucie kawy, a wszystko oblane kajmakiem, w którym zanurzone zostały kawałki fistaszków.

SERNIK KAJMAKOWO - KAWOWY:
blaszka 23x27cm
ciasto:
1 i 1/3szkl mąki pszennej
120 g masła
1/3 szkl cukru
4 czubate łyżki gorzkiego kakao

Mąkę łączymy z cukrem i kakao. Wysypujemy mieszankę na stolnicę, dodajemy do niej cukier i bardzo miękkie lub rozpuszczone i przestudzone masło. Zagniatamy składniki na gładkie, jednolite ciasto. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy je ciastem. Boki lekko natłuszczamy.

masa serowa:
750g twarogu sernikowego
5 jajek
3/4 szkl cukru pudru
250 g masy kajmakowej
200 ml śmietanki kremówki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
dodatkowo:
150 g masy kajmakowej
garść posiekanych niesolonych orzeszków ziemnych


Całe jajka ucieramy z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, dodajemy powoli ser oraz masę kajmakową. Pod koniec milksowania wlewamy śmietankę kremówkę oraz wsypujemy kawę i wszystko łączymy na gładką jednolitą masę. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st.C i do tak nagrzanego wstawiamy sernik, który pieczemy przez 60min.
Po upieczeniu studzimy sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach. W tym czasie sernik opadnie, ale nie wpływa to w żaden sposób na jego smak. Po ostudzeniu wierzch sernika polewamy lekko podgrzaną masą kajmakową wymieszaną z posiekanymi niesolonymi fistaszkami. Wstawiamy sernik do lodówki na około 30 minut, aby masa kajmakowa z powrotem zastygła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation