Kuchnia

mniamniusne ...

Składniki:
kilkanaście podłużnych biszkoptów (polecam 'Lajkonika', w UK - lady fingers)
1 galaretka o smaku wiśniowym (lub innym
)300 ml śmietany kremówki, schłodzonejduża garść owoców leśnych (lub innych, pamiętając, że galaretka nie zetnie się ze świeżymi owocami ananasa lub kiwi); mogą być mrożone1 galaretka o smaku owoców leśnych (lub inna)
Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową (sam spód).
Na spodzie ułożyć biszkopty, jeden przy drugim, przycinając w razie konieczności.
Galaretkę wiśniową rozpuścić w połowie ilości wody według przepisu na opakowaniu*. Całkowicie wystudzić.Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Małą strużką wlewać wystudzoną lecz całkowicie płynną jeszcze galaretkę wiśniową, cały czas ubijając (tą samą końcówką miksera co wcześniej śmietanę), by nie zrobiły się grudki. Wylać na ułożone w formie biszkopty. Włożyć do lodówki i poczekać, aż pianka całkowicie się zetnie.Galaretkę o smaku owoców leśnych przygotować według przepisu na opakowaniu, schłodzić, lecz powinna pozostać płynna lub zacząć się lekko ścinać.Owoce leśne wyłożyć na przygotowaną wcześniej wiśniową piankę, zalać galaretką z owoców leśnych, schłodzić.Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation