Kuchnia

Wypieki

Szarlotka z pianką budyniową
składniki:

ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki drobnego cukru

200g zimnego masła

2 łyżki jogurtu greckiego

skórka otarta z 1 cytryny

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

5 żółtek

pianka:

5 białek

1/2 szklanki drobnego cukru (lub pudru)

1 budyń waniliowy

nadzienie:

12 jabłek

sok wyciśnięty z 1,5 cytryny

1/2 łyżeczki imbiru

2 łyżki bułki tartej

2/3 szklanki cukru (najlepiej brązowego)





wykonanie:

1. Masło siekamy w drobną kostkę.

2. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy w miarę możliwości sprawnie i szybko, aby nie ogrzać zbytnio masła. Zagniecione ciasto dzielimy na trzy części. Każdą z nich owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na około 2 godziny.

3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy je do garnka i prażymy bez pokrywki kilka minut na średnim ogniu, aż puszczą sok, który odlewamy. Następnie dodajemy cukier, imbir oraz bułkę tartą, która nie będzie wyczuwalna, ale wchłonie nadmiar soku, który mógłby rozmoczyć ciasto. Dodajemy sok z cytryny. Wszystko razem dusimy jeszcze minutkę i zdejmujemy z ognia.

4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

5. Formę średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia.

6. Wyjmujemy 2 części ciasta i ścieramy je na tarce równomiernie przykrywając dno blachy. Ciasto nieco przyciskamy i wkładamy do piekarnika na 15 minut.

7. W połowie pieczenia zabieramy się do przygotowania pianki. W tym celu ubijamy białka. Gdy piana zacznie sztywnieć dodajemy po trochu cukru nie przestając miksować. Powinna zyskać gęstą konsystencję. Na koniec dodajemy powoli budyń i delikatnie mieszamy.

8. Wyjmujemy podpieczony spód z piekarnika. Przykrywamy jabłkowym farszem, który pokrywamy pianą. Na wierzch ścieramy ostatnią część ciasta. Wszystko razem wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation