Kuchnia

drożdżowe

Moje ciacho z blogu Mój słodki świat.


Składniki:

2 ½ szklanki mąki
1 szklanka cukru
½ szklanki oleju
1 szklanka jogurtu
3 jajka
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy (dałam parek kropli aromatu waniliowego)

Ponadto:

600 g rabarbaru + 3 łyżki cukru
cukier puder do posypania

Kruszonka wg Bajaderki:

185 g mąki
100 g zwykłego cukru
100 g masła
1 cukier waniliowy (16 g)

Masło roztopić w rondelku. Suche składniki razem wymieszać, następnie zalać je gorącym masłem i dokładnie wymieszać łyżką.
Wykonanie:

Rabarbar umyć, dokładnie obrać ze skórki, pokroić na nie duże kwadraciki ok. 0.5 cm, zasypać cukrem i odstawić do puszczenia soku. Przed włożeniem na ciasto odcedzić i ewentualnie dosłodzić, ja już tego nie robiłam, ponieważ lubię czuć tą kwasowość ;).

Wszystkie podane składniki na ciasto miksujemy. Zaczynając od jajek z cukrem, na puszysty krem, następnie dodawać stopniowo, jogurt, olej, aromat i mąka z proszkiem do pieczenia.

Blaszkę smarujemy tłuszczem (o wymiarach ok. 25 x 36 cm, może być mniejsza), wykładamy papierem do pieczenia. Masę przelać do blaszki, ułożyć odcedzony rabarbar, posypać kruszonką. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 st. C i piec ok. 45 – 50 minut.

Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation