Kuchnia

Bułeczki

Delikatne i mięciutkie rogaliki |


kładniki:

mąka (55 dag)
świeże drożdże (4 dag)
śmietana 18% (220 ml)
mleko (1 szklanka)
jajka (2 sztuki)
cukier (10 dag)
roztopione masło (8 dag)
sól (1 szczypta)
powidła (1 słoik)
(1 dag)

przyrządzanie:

W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy 2 łyżki cukru. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia, na ok 10 minut. W małym rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy. W tym czasie do dzieży miksera wsypujemy mąkę, pozostały cukier, szczyptę soli. Dodajemy dwa jajka, śmietanę, wyrośnięte drożdżei wystudzone masło. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciasta drożdżowego – haka. Gdy ciasto zaczyna odchodzić od ścianek dzieży, formujemy z niego kulę. Jeśli trzeba lekko podsypujemy mąką. Przykrywamy folią i zostawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek. Przy pomocy radełka lub noża do pizzy tniemy każdy z okręgów na cienkie trójkąty. Na każdym układamy ok 1 łyżeczkę nadzienia.
Lekko zlepiając końce ciasta formujemy zgrabne rogaliki. Każdy smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp 180 st C (z termoobiegiem). Studzimy na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation