Kuchnia

do chleba

Paprykarz

1 wędzona makrela
100 g ryżu (ja użyłam parboiled)
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
2 cebule
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
pół szklanki wody
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
3/4 łyżeczki mielonej chili
szczypta wędzonej papryki (opcjonalnie)
pół łyżeczki octu winnego
sól
pieprz
olej rzepakowy

Ryż gotujemy al dente. Makrelę obieramy ze skóry i ości. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią starte na największych oczkach marchewki i pietruszkę, a także pokrojone w drobną kostkę cebule i rozdrobniony czosnek, smażymy do lekkiego zrumienienia, pod koniec dodajemy wszystkie rodzaje papryk i znowu chwilę smażymy. Wlewamy wodę, dodajemy liście i ziele, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dorzucamy pomidory z zalewą, koncentrat, ocet, sól i pieprz. Gotujemy bez przykrycia do redukcji płynów. Pod koniec wrzucamy kawałki makreli i ryż. Mieszamy i studzimy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation