Kuchnia

zupy

Karmuszka - zupa gulaszowa z Warmii i Mazur | Every Cake You Bake

600 g mięsa wieprzowego bez kości,
200 g boczku wędzonego,
po 150 g ugotowanej fasoli białej i czerwonej lub 300 g białej,
250 g kapusty białej,
3 średnie marchewki,
2 cebule,
3 łodygi selera naciowego lub kawałek selera korzeniowego,
200 ml przecieru pomidorowego,
100 ml kwaśnej śmietany,
1/2 łyżeczki nasion kminku,
1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
1 łyżka suszonego majeranku,
parę listków lubczyku,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz

Mięso pokroić w grubą kostkę, boczek w mniejszą. Do garnka wrzucić najpierw boczek i wytopić z niego jak najwięcej tłuszczu. Dodać mięso wieprzowe i dokładnie obsmażyć z każdej strony, po czym dodać kminek, lubczyk i tymianek i posiekaną cebulę.

Kiedy cebula zeszkli się, wlać szklankę wody i dodać posiekaną kapustę, pokrojoną w talarki marchewkę pokrojony seler. Dolać wody, tak aby przykryła warzywa i mięso i dusić na małym ogniu pod przykryciem około godzinę, aż mięso i warzywa będą miękkie.

Dodać przecier pomidorowy, fasolę i gotować jeszcze około 10 minut.
Na koniec doprawić zupę do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem oraz zaprawić śmietaną (śmietanę można podać oddzielnie już na talerzu, tak jak u mnie).
Zupę podawać posypaną świeżą, posiekaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation