Kuchnia

Dania jarskie

KROKIETY

Na farsz:
1 kg kapusty kiszonej;
5 dag grzybów suszonych;
cebula;
ziele angielskie;
pieprz;
liść laurowy;

Na naleśniki:
1 szkl. mleka;
1 szkl wody;
2 szkl maki;
2-3 jajka;
szczypta soli;
bułka tarta do obtaczania;
jajka do obtaczania;
olej do smażenia;

WYKONANIE
Najpierw musimy przyrządzić kapustę.Grzyby namoczyć najlepiej na całą noc w wodzie. Kapustę w zależności jaka jest kwaśna, wypłukać na sicie wodą, poszatkować. Kapustę gotować do momentu aż będzie miękka z dodatkiem przypraw. Grzybki gotować w wodzie w której się moczyły. Gdy już są miękkie siekamy i dodajemy do kapusty razem z wodą w której się gotowały. Cebulę przesmażamy najlepiej na oleju lnianym i dodajemy do kapusty. Całość jeszcze chwilę gotujemy. Jeżeli w kapuście jest dużo płynu , do krokietów musimy ją odsączyć. Teraz musimy przygotować ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Ciasto odstawiamy na 30 minut. Smażymy naleśniki , dosyć cienkie. Nakładamy trochę kapusty, rolujemy krokiety. Panierujemy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na głębokim oleju z dwóch stron.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation