Kuchnia

wypieki

Buraczana rolada ze śledziem
Imprezowa rolada, taką roladą możesz zaskoczyć gości. Przygotowana z buraków z pyszny śledziowym farszem. Taka rolada może królować na twoim stole, wypróbuj i przekonaj się.
40 minut czas przygotowania
10 porcji
Składniki na ciasto:
• 1 Duzy burak
• 1 jajko
• ½ szk. mleka
• 1 szk. mąki pszennej
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• Sól
Składniki na masę:
• 300 g serka śmietankowego
• 2 ogórki korniszony
• 1 łyżka majonezu
• Pęczek szczypiorku
• Sól
• Pieprz
Składniki dodatkowe:
• 1 słoik śledzi wiejskich
Sposób przygotowania:
1. Buraka myję i gotuję w wodzie, po ugotowaniu studzę, obieram i blenduję blenderem. Dodaję mąkę, żółtko, mleko, sól, oliwę i dokładnie mieszam. Białko ubijam mikserem i łączę z masą burczaną. Masę wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę 20 minut w 180°C
2. Serki przekładam do naczynia, dodaję drobno pokrojone ogórki, posiekany drobno szczypiorek oraz majonez i mieszam wszystkie składniki razem.
3. Masę nakładam na całą powierzchnię upieczonego ciasta.
4. Śledzie odlewam z zalewy, drobno kroję i rozkładam na masie z serków.
5. Na koniec zwijam bardzo ciasno w roladę, owijam w folię aluminiową i chłodzę w lodówce dwie godziny.
6. Przed podaniem kroję w plastry, gotowe.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation