Kuchnia

wypieki

Domowe ciasteczka oreo

Składniki -ok. 40 ciasteczek, dokładnie nie wiem, bo były niestety zjedzone w trakcie robienia :)
1,5 szklanki mąki pszennej T 500
0,5 szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 ziarenko kardamonu rozgniecionego w moździerzu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 pełne łyżeczki ciemnego kakao
3 żółtka
180 g. miękkiego masła
Krem:
100 g. miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
2-3 krople esencji waniliowej
ok. 0,5 szklanki gładkiego mleka w proszku
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników zagniatam elastyczne ciasto. Wałkuję je na placek grubości ok. 0,3 mm i kieliszkiem wykrajam kółka, przekładam je na wyłożoną papierem blachę i na każdym ciastku wyciskam ozdobny wzór (u mnie to po prostu wzorek na stopce kieliszka). Ciasteczka piekę w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 12-14 minut. Po upieczeniu odkładam ciasteczka na kratkę, by całkiem ostygły.
Miękkie masło miksuję z cukrem pudrem i esencją waniliową na gładką masę, dodaje stopniowo mleko w proszku - powinna powstać gęsta masa, którą bez trudu da się formować palcami. Z masy robię kulki i układam je na połowie ciasteczek, lekko spłaszczam i przykrywam resztą ciastek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation