Kuchnia

wypieki

Rogaliki mleczno-maślane

Składniki:
500 g mąki pszennej
7 g suszonych drożdży
65 g roztopionego masła
180 ml ciepłego mleka
1 łyżka jogurtu naturalnego ( u mnie grecki)
1 duże jajko
3 płaskie łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli
Do posmarowania
1 jajko
2 łyżki mleka
mak
Przygotowanie:

Do misy z miksera przesiać mąkę, dodać sól, cukier, drożdże, jajko, rozpuszczone masło i około 180 ml mleka.
Końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego- hakiem wyrobić gładkie ciasto. Wyrabiać około 8-10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Wyjąć z misy.
Misę oprószyć mąką i włożyć ponownie ciasto. Misę przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut do wyrośnięcia ( ciasto powinno znacznie zwiększyć swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części i uformować z nich kulki.
Każdą kulkę rozwałkować na owalne, podłużne placki i rozciągając ciasta zwijać od góry lekko naciągając ciasto. Im więcej nawinięć tym rogalik będzie bardziej puszysty.
Po zwinięciu wygiąć na kształt rogalika i ułożyć na blaszkach wyłożonych matą silikonową lub papierem do pieczenia w dosyć sporych odstępach.
Posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem i posypać makiem.
Rogaliki przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra – dół), wstawiać blaszki pojedynczo i piec około 15 -20 minut do zrumienienia.
Po upieczeniu przełożyć na kratkę i ostudzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation