Kuchnia

Potrawy

Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską

Składniki, 2 porcje:
• 1 mała cukinia (około 250 g)
• 160 g makaronu typu rurki (penne)
• 4 łyżki oliwy extra vergine
• 4 plasterki szynki parmeńskiej
• 5 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
• świeży tymianek
• 60 g pokruszonego sera koziego, owczego lub fety
• sól i świeżo mielony pieprz do smaku








Przygotowanie:

Nastawić do ugotowania makaron i dobrze rozgrzać patelnię grillową (lub zwykłą patelnię). Cukinię pokroić na podłużne (około 4 cm) kawałki o grubości ok 1 cm i zgrillować lub podsmażyć na bardzo gorącej patelni (bez użycia tłuszczu). Grillowanie powinno przebiegać szybko (czas około 5 minut), w tym czasie cukinię należy kilkakrotnie przemieszać drewnianą łyżką. Po uzyskaniu charakterystycznych prążków wyłączyć ogień pod patelnią, a cukinię przykryć folią aluminiową.
W oczekiwaniu na ugotowanie makaronu pokroić suszone pomidory (drobno) oraz plasterki szynki parmeńskiej (poprzecznie na około 4 cm kawałki). Odcedzić na durszlaku ugotowany al dente makaron a garnek odstawić z powrotem na mały ogień. Wlać do garnka 2 łyżki oliwy i przez chwilę (około 30 sekund) podsmażyć w garnku szynkę parmeńską, po czym szybko dodać suszone pomidory, cukinię (przed samym dodaniem można ją odrobinę posolić), tymianek oraz przecedzony makaron i 2 łyżki oliwy.
Garnek zamknąć pokrywką i energicznymi ruchami kilkukrotnie wstrząsnąć aż składniki się wymieszają. Przełożyć na podgrzane talerze, dodać pokruszony ser i udekorować dodatkowym tymiankiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation