Kuchnia

Potrawy

Pasta Primavera
Składniki:
400g makaronu penne
»1 brokuł
»pęczek szparagów białych
»300g pomidorków koktajlowych
»filet z kurczaka
»świeża bazylia
»ser Dziugas
»1 cebula
»1/2 marchewki
»sól morska, pieprz kolorowy
Pomidorki koktajlowe spryskać oliwą i wstawić do piekarnika o temperaturze około 200 stopni, powinny być upieczone w momencie kiedy wykładamy całą resztę na talerz - w razie potrzeby można włączyć na koniec funkcję grilla.


Białe szparagi obieramy, pozostawiając główkę nietkniętą i odcinamy końcówki. Brokuł dzielimy na mniejsze cząstki. Oba warzywa układamy razem w garnku do gotowania na parze, lekko solimy i gotujemy około 15 minut - czas gotowania może być różny w zależności od wielkości i wieku szparaga więc należy sprawdzić widelcem stan ugotowania.


Kurczaka kroimy w paski, cebulę siekamu drobno, marchew ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i szklimy najpierw cebulę. Kolejno dodajemy marchew a po 3 minutach kurczaka. Smażymy krótko kilka minut i odstawiamy z ognia.


Makaron gotujemy według wskazań producenta. Odcedzamy i mieszamy z warzywami i mięsem. Wykładamy na talerz i posypujemy listkami bazylii oraz płatkami sera.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation