Kuchnia

Potrawy

Sałatka nicejska

Sposób przyrządzania:

1 Najpierw przygotowujemy sos, zaczynając od roztarcia w moździerzu czosnku z sardelami i musztardą na gładką masę. Przekładamy ją do miski, dodajemy sok z cytryny lub ocet, pieprzymy do smaku. Ubijając cały czas trzepaczką, wlewamy małym strumyczkiem najpierw olej, potem oliwę, uważając, by składniki połączyły się w gładką emulsję.

2 Do garnka z osolonym wrzątkiem wkładamy fasolkę, gotujemy tak, by pozostała jędrna, wyjmujemy łyżką cedzakową na sito i przelewamy zimną wodą.

3 Do wody wkładamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości, odcedzamy, przekładamy do miseczki i mieszamy z łyżką wcześniej przygotowanego sosu.

4 Z umytej i osuszonej sałaty odrzucamy wierzchnie liście, drzemy ją na małe kawałki, układamy je na dużym talerzu lub półmisku.

5 Na sałacie kładziemy pokrojone w cząstki pomidory, pokrojoną w paski paprykę, fasolkę i ziemniaki, na wierzchu kładziemy ćwiartki jajek na twardo, kawałki tuńczyka i oliwki, polewamy resztą sosu, dekorujemy listkami bazylii, podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation