Kuchnia

Pizze, tortille lazanie

Pizza ze szpinakiem i grzybami leśnymi

Ciasto:
• 30 g świeżych drożdży, o temperaturze pokojowej
• 1 łyżeczka cukru
• 1 (niepełna) szklanka ciepłej wody
• 400 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka soli
• 3 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania blach
Nadzienie:
• 4 średnie prawdziwki (świeże lub mrożone)
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 ząbek czosnku
• 4 szczypty szpinaku (około 50 g)
• sól i świeżo zmielony pieprz
• 2 kulki białej mozzarelli, pokrojone na cienkie plasterki
• 1 nieduża cebula (dałam łagodną, cukrową), posiekana
• 1 szklanka drobno utartego parmezanu

• śmietanka kremowa do polania po upieczonej pizzy (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Ciasto: Drożdże wyjąć z lodówki na kilka godzin przed przygotowywaniem ciasta, aby się ociepliły. Do dużej miski włożyć pokruszone drożdże, cukier, 1/3 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce (bez przeciągów). Drożdże po tym czasie powinny się spienić. Dodać resztę przesianej mąki, sól i oliwę z oliwek. Wlać resztę ciepłej wody, wymieszać składniki drewnianą łyżką lub ręką, połączyć je w kulę. Wyjąć ją na blat i wyrabiać ciasto przez 10 minut, aż będzie elastyczne. Włożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na 60 minut lub do czau aż podwoi objętość. W międzyczasie przygotować składniki nadzienia.
Nadzienie: Opłukane grzyby pokroić, włożyć na patelnię razem z oliwą z oliwek, czosnkiem, solą i pieprzem. Smażyć na małym ogniu przez około 2 minuty, aż zmiękną (mogą pozostać wilgotne). Zdjąć z patelni i włożyć szpinak, chwilę smażyć mieszając aż zwiędnie, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z grzybami.
Wykończenie:
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na placek o średnicy 20 cm. Dwie blachy do pieczenia wysmarować oliwą i oprószyć odrobiną mąki.
Na każdej ułożyć po 2 placki ciasta. Na plackach rozłożyć plasterki mozzarelli oraz grzyby ze szpinakiem. Dodać cebulę, posypać parmezanem i odstawić na 30 minut, aż brzegi ciasta podniosą się.
Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Włożyć pierwszą blaszkę do górnej części piekarnika i piec przez 15 minut lub do czasu aż spód i boki pizzy będą ładnie zrumienione. Następnie upiec pizze z drugiej blaszki. Pizze można polać śmietanką kremową, ale niekoniecznie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation