Kuchnia

Pizze, tortille lazanie

Przepis na lasagne z cukinią:

Składniki:

2 małe cukinie
ew. 6 płatów makaronu
0,5 kg mielonej łopatki
20 dag mozzarelli
1 duża cebula
1 puszka pomidorów
1 mała marchew
sól, pieprz
papryka słodka
3 ząbki czosnku
bazylia, tymianek, oregano
2 szkl. mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
gałka muszkatołowa


Zaczynamy od zrobienia sosu bolognese: na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Po zeszkleniu dorzucamy posiekany czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz, tymianek, bazylię, oregano, paprykę. Po lekkim przesmażeniu przypraw na patelnię wędruje mielone mięso. Smażymy je, aż powstaną pojedyncze grudki. W tym momencie dodajemy startą na grubych oczkach marchew (dla słodyczy i zagęszczenia) oraz puszkę pomidorów. Dusimy, aż płyn odparuje (można doprawić jeszcze cukrem).

W oddzielnym garnuszku robimy beszamel: rozpuszczamy 2 łyżki masła z 2 łyżkami mąki pszennej. Po lekkim przesmażeniu wlewamy zimne mleko. Całość intensywnie mieszamy przez ok. 20 min, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i oczywiście gałką muszkatołową.

Czas składać lasagne: na dno wysmarowanej masłem brytfanki układamy ucięte obieraczką do warzyw plastry cukinii (ew. płaty makaronu). Na to wędruje troszkę przestudzonego beszamelu, mozzarella i warstwa sosu bolognese. Potem znów plastry cukinii i powtarzamy resztę, aż skończy się mięso. Ostatnią fazą są plastry cukinii, beszamel i dużo mozzarelli. Zapiekamy 30 – 40 minut w temp. 160 st. C. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation