Kuchnia

Pizze, tortille lazanie

Wegetariańska lazania z bakłażanem i czerwoną soczewicą


makaron typu lasagne
szklanka suchej czerwonej soczewicy
mały bakłażan
mała papryka
2 cebule
3 ząbki czosnku
słoik przecieru lub sosu pomidorowego
2 kulki mozzarelli
starty żółty ser
pieprz, sól
łyżka masła/oleju
2 szklanki wody

Najpierw drobno kroję cebulę i czosnek, przesmażam je na rozgrzanym tłuszczu, żeby się zeszkliły, a następnie dorzucam do nich pokrojone w kostkę paprykę i bakłażana. Znowu chwilę przesmażam, dosypuję soczewicę, mieszam i zalewam dwiema szklankami wody. Gotuję około 15-20 minut, tak by soczewica wchłonęła cały płyn i zmiękła. W tym czasie doprawiam warzywa dużą ilością pieprzu i solę do smaku. Pod koniec gotowania dodaję sos pomidorowy i podgrzewam całość jeszcze przez chwilę. Jeśli zamiast sosu (takiego do spaghetti) macie zamiar użyć przecieru, można całość doprawić ziołami, np. oregano, bazylią. Dno naczynia żaroodpornego smaruję tłuszczem i wykładam suchymi płatami makaronu. Można je krótko obgotować, ja jednak tego nie robię, bo o ile po pierwszym pieczeniu mogą trafić się jakieś twarde kawałki, to na drugi dzień wszystko jest już idealne - a makaron gotowany od początku w warzywach jest jednak inny, niż gotowany w wodzie. Na makaron nakładam połowę warzyw, przykrywam drugą warstwą makaronu i przykrywam ją warstwą mozzarelli pokrojonej w plastry. Na to idzie znowu makaron, reszta sosu, a na wierzch - serrrrrr dużo dużo sera :D Naczynie przykrywam i wstawiam do piekarnika ustawionego na 200 stopni, na 30 minut. Po wyjęciu chwilę studzę, bo świeża lazania jest HOT! Nadaje się cudownie do odgrzewania przez kilka kolejnych dni. A nawet staje się coraz lepsza i lepsza...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation