Kuchnia

Zapiekanki

MUSSAKA.

Składniki:
* 4- 5 sporych ziemniaków
* 2 bakłażany
* olej do smażenia


Farsz mięsny:
* 1 kg mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
* 1 cebula
* 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
* 1 spora marchewka - utarta
* 1 pełna łyżka cukru
* 1 łyżeczka cynamonu
* 2 liście laurowe
* 1,5 łyżeczki soli
* 0,5 łyżeczki pieprzu
* 1 szczypta mielonych goździków
* 1 garść dużych, słodkich rodzynek
* 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki


Sos:
* 50 g masła
* 50 g mąki
* 500 ml mleka
* 150 ml jogurtu greckiego (lub zwykłego)
* 250 g tartego sera żółtego
* 1 jajko
* sól
* pieprz
* 1 spora szczypta gałki muszkatołowej


Obrane ziemniaki i nieobranego bakłażana kroimy w ok pół centymetrowe plastry. Bakłażana solimy i odstawiamy na ok pół godziny. Po tym czasie zbierze się na nim woda którą ścieramy ręcznikiem papierowym. I ziemniaki i bakłażana podsmażamy na oleju z obu stron i układamy na ręczniku papierowym by wydobyć z nich nadmiar oleju (zwłaszcza bakłażan wciągnie dużo oleju, więc jego można dociskać do papieru).

Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z marchewką na 3 łyżkach oleju. Następnie dodajemy mięso i podsmażamy je ok 20 min od czasu do czasu mieszając. Jeśli mięso będzie bardzo przywierać, to dodajemy kilka łyżek wody. Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy, rodzynki i pomidory i gotujemy tak długo, aż cała woda odparuje i zostanie nam gęsta masa mięsna.

W garnku z grubym dniem topimy masło i dodajemy do niego mąkę. Podsmażamy kilkanaście sekund cały czas mieszając trzepaczką i dodajemy mleko. Sos musimy dokładnie i energicznie mieszać, aby nie zrobiły się grudki. Dodajemy do sosu sól, pieprz i gałkę i zdejmujemy go z ognia. Do sosu dodajemy jogurt, utarty ser i wbijamy jajko. Wszystko energicznie mieszamy.

Naczynie żaroodporne wykładamy w pierwszej kolejności ziemniakami, które odrobinę solimy i pieprzymy, a na nich układamy bakłażany. Na warzywa wykładamy mięso, a na wierzchu rozprowadzamy sos (sos najlepiej zrobić w ostatniej kolejności, by nie zgęstniał zanim go wyłożymy na potrawę).

Całość zapiekamy ok 45 minut w 180 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation