Kuchnia

Zapiekanki

zapiekanka z ryżem i warzywami

składniki:

2 filety z kurczaka,
2 torebki ryżu białego,
450 g pieczarek,
1/2 cebuli,
2 łodygi selera naciowego,
200 g jadalnych kasztanów,
2 szklanki brokułów,
1/2 szklanki bulionu z kurczaka,
1/4 szklanki majonezu.

przygotowanie:
rozgrzej piekarnik do 270 stopni. w łyżce oliwy z oliwek podsmaż umyte i pokrojone w plastry pieczarki na złoty kolor i zdejmij z patelni. obierz, umyj i pokrój według uznania cebulę i selera, a następnie wrzuć je na patelnię i podsmażaj do miękkości. teraz umyj i porozdzielaj na cząstki brokuły i także wrzuć na patelnię, na średni ogień. podlej je wodą, przykryj pokrywką i duś, póki nie zmiękną trochę. zdejmij z patelni. ugotuj w osolonej wodzie ryż, odcedź i odstaw. w dużej misce połącz mięso kurczaka, ryż, usmażone pieczarki, cebulę, selera, brokuły, bulion z kurczaka, jadalne kasztany i majonez. dobrze wszystko wymieszaj i przenieś mieszankę do naczynia żaroodpornego. piecz przez 30 minut. na ostatnie 10 minut zdejmij pokrywę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation