Kuchnia

kuchnia

Ciasto przekładane masą budyniową z kakao i cytryną
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
5 żółtek
1 łyżk margaryny
1 łyżka cukru
1 łyżka octu

Na budyń:
½ l mleka
3 płaskie łyzki mąki ziemniaczanej
3 płaskie łyzki mąki pszennej
1,5 szkl cukru

Masa:
1 kostka margaryny
2 jajka
Kakao
Sok z cytryny (albo kwasek rozpuszczony w wodzie)
Orzechy
Rodzynki

Sposób wykonania

Zagnieść ciasto dodając tyle mąki ile się wgniecie, ubijać wałkiem tak jak na faworki. Podzielić ciasto na 5-7 porcji, wałkować w bardzo cienkie placki. Piec ok. 15min każdy placek-do zarumienienia.
Ugotować budyń i ostudzić.
Masło utrzeć z jajkami, potem dodawać po trochu zimny budyń. Podzielić masę na 2 części. Do jednej dodać kakao (rozpuszczone w 1-2 łyżkach gorącej wody i ostudzone) i orzechy. Do drugiej części dodać sok z cytryny i rodzynki.
Smarować placki na przemian masa białą i kakaową. Po przełożeniu moco (!) docisnąć deską aż placki się połamią.
Całość polać polewą czekoladową.
Najlepsze jest na drugi dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation