Kuchnia

niaaam

Chlebki czosnkowe
Składniki: 500 g mąki pszennej, 25 g świeżych drożdży piekarskich, 300 ml letniej wody, niepełna łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1.Drożdże zalej letnią wodą, dodaj cukier i jedną łyżkę mąki. Wymieszaj.
2.W misce wymieszaj mąkę, sól, zioła prowansalskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dolej do tego rozpuszczone wcześniej drożdże i oliwę. Wymieszaj wszystkie składniki dłońmi na gładkie i elastyczne ciasto. Zostaw je pod przykryciem przez pół godziny, aby wyrosło.
3.Wyrośnięte ciasto uformuj w kształt chlebka lub bagietki. Na wierzchu bochenka zrób kilka płytkich nacięć nożem – dzięki temu chlebek nie pęknie w czasie pieczenia. Przykryj go ściereczką na 20 minut i poczekaj, aż ponownie urośnie.
4.Chlebek spryskaj odrobiną wody i natrzyj mąką. Piecz go w temperaturze 200 stopni przez 50-60 minut.
5.Odczekaj, aż chlebek nieco ostygnie, a następnie pokrój go na grube kromki. Podawaj do wszelkiego rodzaju zup i szaszłyków lub delektuj się samym chlebkiem posmarowanym odrobiną masła. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation