Kuchnia

niaaam

Włoski kociołek, czyli danie z jednego garnka

Składniki:
4 szklanki bulionu warzywnego (może być rosół)
2 łyżki oliwy z oliwek
400 g makaronu fettuccine (u mnie pełnoziarniste spaghetti tez się sprawdziło)
25 dag mrożonego rozdrobnionego szpinaku (ja osobiście wolę liściasty)
2 puszki (po 400g) krojonych pomidorów
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
1/2 łyżki bazylii
1/2 łyżki oregano
1/4 łyżeczki papryki (ostrej lub łagodnej, jak kto lubi)
pieprz do smaku
60 g sera feta

Przepis:
Do garnka wrzucamy/wlewamy wszystkie składniki oprócz sera feta (pomidory z sokami, czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w kostkę, makaron można trochę połamać). Gdy wszystkie składniki są zanurzone zagotowujemy wszystko pod przykrywką. Następnie zdejmujemy ją i gotujemy danie na małym ogniu co jakiś czas mieszając, dopóki makaron nie wchłonie większości płynów (ok.15-20 min). Na gotowy makaron kruszymy ser feta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation