Kuchnia

niaaam

Biszkopt:

* 4 duże jajka
* 4 łyżki cukru
* 4 łyżki mąki pszennej (niezbyt płaskie, ale też nie czubate)
* 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
* 2 opakowania cukru wanilinowego
* 1 szczypta soli

Masa budyniowa:

* 900 ml zielonego soku Pysio
* 3 budynie waniliowe bez cukru

Masa śmietanowa:

* 500 ml śmietanki 36% (kremówki)
* 2 galaretki agrestowe
* 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

* podwójne opakowanie ciastek typu Delicje
* 1 galaretka agrestowa

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajemy oba cukry i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do chwili, aż piana będzie mocno błyszcząca.

Do piany dodajemy po 1 jajku i miksujemy kilka minut aby masa była puszysta. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z budyniem i mieszamy delikatnie łyżką, do chwili połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blachy o wymiarach 24x28 cm i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut.

Kiedy biszkopt wystygnie, przygotowujemy masę budyniową.

Budynie mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy w garnku i przygotowujemy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki.

Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Dwie galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. (Ciepła galaretka sprawi, że śmietana się zważy).
śmietankę ubijamy na s.ztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Do ubitej śmietany dodajemy zimną galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników. Na zimnym, zastygniętym budyniu układamy Delicje, a na nie przekładamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch (zabezpieczając boki masą, aby galaretka nie uciekła) i wstawiamy do lodówki na około godzinę. W czasie kiedy ciasto tężeje, rozpuszczamy kolejną galaretkę w 350 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta. Ciasto najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation