Kuchnia

niaaam

Przekładane ciasto z orzechami i kremem
Kruche placki z warstwą dżemu śliwkowego i bezy posypanej orzechami, przełożone kremem budyniowym.
Składniki
Ciasto:

550g mąki pszennej
375g masła
75g cukru pudru
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

200g cukru pudru
6 białek
kilka łyżek dżemu śliwkowego
200g orzechów laskowych

Krem:

750ml mleka
2 budynie śmietankowe
75g cukru
250g masła
Sposób przygotowania
1.
Prostokątną formę o wymiarach 25x41cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C.
2.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części.
3.
Orzechy laskowe posiekać.
4.
Białka ubić, stopniowo dodając cukier puder. Powstanie sztywna i błyszcząca masa.
5.
Jedną część ciasta rozłożyć równomiernie w blaszce i posmarować dżemem śliwkowym. Połowę piany z białek przełożyć na ciasto i posypać połową orzechów. Piec przez około 40-45 minut. To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Oba placki wystudzić.
6.
Przygotować krem: 300ml mleka zagotować z cukrem. Budyniowy proszek wymieszać z pozostałym mlekiem i przelać do gotującego się mleka intensywnie mieszając do momentu, kiedy masa zgęstnieje. Należy uważać, by się nie przypaliła. Gorący budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni masy. Zapobiegnie to powstaniu „skorupy” na budyniu. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
7.
Masło utrzeć na jasną i puszystą masę. Dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Po każdej łyżce miksować tak długo, aż budyń dokładnie połączy się z masłem. Krem przełożyć na jeden placek i wyrównać, przykryć drugim, uprzednio odwróconym warstwą orzechową do dołu. 8. Przygotować polewę: śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, zestawić z ognia. Dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Polewę wylać na ciasto i wyrównać. Pozostawić do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation