Kuchnia

niaaam

Składniki:


300g mąki
3 duże banany
100g masła
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka cukru
2 jajka
3 kopiaste łyżki kremu orzechowego Nutella
1/3 miarki mleka
na polewę 2 łyżki kajmaku z puszki i 5 łyżek mleka

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 170˚C.
Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajka i mleko, ucieraj. Widelcem rozgnieć na papkę banany, moje były już w czarne plamy więc zrobiłam to z łatwością. Dodaj do masy i wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę z sodą i sól, całość wymieszaj. Roztop nutellę, najlepiej w kąpieli wodnej aby się nie przypaliła. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Z bananowej masy odejmij miarkę/szklankę i wymieszaj z nutellą. Do formy wlej jasne ciasto, a na środek masę bananowo-nutellową.
Piecz 50-60 minut.
Wystudzone ciasto polej polewą toffie, przygotowaną z rozpuszczenia masy kajmakowej "krówka" w 5 łyżkach mleka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation